
Meme Kisti Nedir ?
Meme kisti, kadınlarda üreme çağından sonra görülen, genellikle iyi huylu olan içi su dolu keseciklerdir. Meme de şişkinlik, sertlik ve genellikle ağrılı olarak ortaya çıkan meme kistleri çoğu zaman bir sorun teşkil etmeseler de fark edilir edilmez alanında uzman bir hekime danışılmalıdır. Meme bir salgı organı olması hasebiyle meme kisti görülme olasılığı çok yüksektir. 40-49 yaş aralığında ve her 14 kadında bir görülür. 3-5 cm çapına kadar büyüyebilen bu kistik yapılar, 2,5 cm çapını geçtikten sonra ağrıya sebep olurlar. Meme kistlerinin, yarısından fazlası görüldüğü ilk yılda kendiliğinden kaybolurlar ancak %12’lik kısmı 5 yıl sonra dahi hala görülebilmektedir. Meme kistleri oluştuğu yer, çeşidi ve özelliğine bağlı olarak çeşitlilik gösterir.
Meme Kisti Çeşitleri Nelerdir ?
- Yoğun İçerikli Meme Kisti: Tespit edilen kistin içeriği çok yoğun olduğu durumlarda, içi sıvı dolu bir kist mi yoksa hücre dolu solid bir kitle mi ayrımı yapılamaz. Bu kist tipi düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gereken bir türdür.
- Basit Kist: Bu kist türleri, ağrısız ve sorun teşkil etmeyen kistlerdir. Ultrasonda net bir şekilde görüntülenebilirler. Sınırları net bir şekilde belirgindir. Basit meme kistleri genellikle zararsızdır ve tedavi dahi gerektirmeyebilirler. Ancak fazla büyümesi durumunda hastaya rahatsızlık verebilirler.
- Komplike Meme Kistleri: Bu meme kisti türü, basit kistlere göre daha karmaşık yapıdadır. Birden fazla kistin bir araya gelip, üzüm salkımına benzer bir görünüme benzemesine denir. Bu kistler kötü huylu bir hastalık belirtisi olabileceğinden 6 ay da bir kontrol gerektirebilirler.
- Çeperinde Boşluğa Çıkıntı Olan Kist: Teşhis edilen kistin çeperinden boşluğa doğru çıkıntı görülen kist türüdür. Bu Tür teşhis edildiğinde kanser olabileceği şüphesi taşır ve derhal parça alınarak kanser araştırmasına başlanılmalıdır.
- İç Yapısı Düzensiz Kist: Kist içinde bazen kanama gelişebilir ve hücre artıkları olabilir. Bu durum ultrason görüntüsünde homojen olmayan bir görüntü verir. Takip edilmesi ve izlenilmesi gereken bir kist türüdür.
Meme Kisti Belirtileri Nelerdir ?
Meme kistinin belirgin birkaç belirtisi vardır;
- Memede Şişlik ve Sertlik: Memeye dokunulduğunda belirgin bir şişlik ve sertlik hissi meme kisti belirtisidir.
- Ağrı: Sertlik ve şişlik hissine eşlik eden ağrı ve hassasiyet özellikle adet öncesi ve sırasında görülür.
- Kitle Hissi: Memeye dokunulduğunda bazen elle de hissedilen, dokunulduğunda deri altında ki yağ bezesiyle aynı hissi veren kitle hissi en sık görülen meme kisti belirtisidir.
Meme Kisti Nedenleri Nelerdir ?
Meme kistlerinin nedeni olarak, hormon seviyelerinde ki değişimlerin rol oynadığı düşünülse de, tam ve kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Vücutta dönemsel olarak (regl öncesi, hamilelik, lohusalık) artış gösteren östrojen ve progesteron hormonları en bilinen meme kisti nedenleri arasında sayılabilir. Çoğu zaman genetik yatkınlık ve yaş gibi faktörlerde sebepler arasında sayılabilir.
Meme Kistleri Nasıl Teşhis Edilir ?
Meme kisti teşhisi, ilk olarak elle yapılan fiziksel bir muayene sonrasında teşhis edilir ve sonrasında doktorunuzca yapılacak ek testler ile de tam teşhis konulur.
- Mamografi: Düşük dozda x ışını kullanılarak gerçekleştirilen görüntüleme yöntemine mamografi Kistlerin diğer memede ki yapılarını anlamak için etkili bir yöntemdir.
- Ultrasonografi: Ses dalgaları kullanılarak bölgesel olarak, organ içi görüntülemeye yarayan yöntemdir. Meme kistleri için, kistlerin iç yapılarını ve büyüklüklerini değerlendirmekte kullanılır.
- İnce İğne Aspirasyonu: Bölgesel görülen yumrulardan ve kistik yapılardan biyopsi alınabilmesini sağlayan yöntemdir. Bu yöntem ile meme kistinin içinde ki sıvının değerlendirilmesi ve incelenmesi sağlanmaktadır.
Meme Kistleri Kimlerde Görülür ?
Meme kistleri genel olarak düşük riskli bir durum olarak kabul edilse de bazı risk faktörleri de mevcuttur.
- Aile geçmişi: Ailesinde daha önce meme kanseri teşhisi öyküsü bulunan bireylerin risk oranı yüksek kabul edilir.
- Hormon Kullanımı: Başka bir hastalığın tedavisi için kullanılan hormon takviyeleri ve uzun süreli doğum kontrol ilacı kullanımı meme de kist oluşumunu tetikleyebilir.
- Yaş Faktörü: Meme kisti genellikle 40-49 yaş aralığında görülse de 30-50 yaş aralığı kadınlarda riskli gruba dahildir. Düzenli kontrollerinin yapılması gerekmektedir.