preloader
Blog

Guatr Ameliyatı

Guatr Nedir?

Adem elması olarak bilinen kıkırdak yapının hemen altında bulunan, kelebek şeklinde ki bezlere tiroid bezi denir. Tiroid bezlerinin en önemli görevi triiyodotironin ve tiroksin hormonlarını salgılamak ve bu hormonlar sayesinde vücudun metabolizma hızını, büyümesini ve gelişimini kontrol etmektir. Metabolizma hızının yanı sıra vücut ısısı, ruh hali, sindirim sistemi ve kalp atım hızını doğrudan ve dolaylı yollardan etkilemektedir. Tiroid bezlerinin anormal ve düzensiz şekilde büyümesi durumuna guatr denir. Guatr vücuda salınan düzensiz tiroid hormonuyla (hipertriodizm ve hipotiriodizm) veya normal tiroid hormonu seviyesiyle alakalıdır. Guatr hastalığı genelde belli bir sebebe bağlı gelişir ve hastalığın tedavisi için sebebine bağlı tedavi süreci gerektirir. Guatr hastalığı çeşitlere ayrılır.

Guatr Hastalığı Çeşitleri Nelerdir ?



Nodüler Guatr

Tiroid bezi, nodül oluşumuna bağlı olarak büyümüşse bu nodüler guatrdır. Tiroid bezinde görülen bu nodüller çoğu zaman zararsızdır. Ancak yine de gerekli tetkikler yapılmalı ve zararsız olduğu uzman hekimlerce doğrulanmalıdır.

Diffüz Guatr

İyot eksikliği sebebiyle görülen diffüz guatr, tiroid bezlerinin homojen olarak büyümesi şeklinde ortaya çıkar. Bu sebeple bu guatr türü endemik guatr olarakta adlandırılır. İyot eksikliği genelde yaşanılan bölgede ki içme sularının ve yiyeceklerde yeterli miktarda iyot bulunmaması, tiroid bezlerinde yeteri kadar hormon sentezlenememesine sebep olur. Tiroid bezleri bu sebeple büyür ve diffüz guatr ortaya çıkar.

Ötiroid Guatr

Bazı durumlarda, tiroid bezlerinde herhangi bir hastalık olmamasına rağmen vücuda yeteri miktarda hormon üretebilmek ve kendi normal çalışmasını sürdürebilmek için büyüme meydana gelir. Bu duruma ötiroid guatr denir. Ötiroid guatr görülen hastalarda herhangi bir tiroid bezi problemi olmasa da bazı durumlarda bu guatr çeşidi başka ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Uzman doktorlar tarafından sebebi doğrulanmalıdır.

Toksik Multinodüler Guatr

Tiroid bezlerinde, birden fazla nodül ortaya çıkması ve bu nodüllerin fazla hormon üretmesiyle ortaya çıkan guatr çeşididir. Bu durum tiroid bezlerini normalden fazla çalıştırır. Nodül dışı alanlarda genele hormon üretimi aşırı olmaz. Bu tiroid türü genelde ileri yaşlarda ki kişilerde görülür.

Guatr Belirtileri ve Teşhisi

Guatr Belirtileri

Guatr hastalığının ilk belirtilerinin arasında, boynun ön kısmında, adem elmasının üstünde oluşan ağrı vermeyen şişlik, seste değişiklik, yutmada güçlük, nefes alırken zorlanma ve kalp atım hızında artış sayılabilir.

Guatr Teşhisi

Guatr hastalığı öncelikle uzman hekimlerce fiziksel muayene sonrası konulabilecek bir teşhisidir. Elle yapılan fiziksel muayene sonrasında doktorunuz tarafından guatr teşhisi konulmuşsa, altında yatan sebepler araştırılmaya başlanır. Hem tanısı hem de tedavi yöntemi ile ilgili net bir yol izleyebilmek adına hekiminizce istenecek bir takım tetkik ve testler vardır. Bu süreç aşağıda ki gibidir;

  • Fiziksel muayene: Tiroid bezinde büyüme olup olmadığını kontrol için, boyun bölgesinde hassasiyet veya şişlik olup olmadığına bakılmasıdır.
  • Tiroid kan testi: Hastadan alınan kanın laboratuvar ortamında incelenip, tiroid hormon düzeylerine bakılması ve tiroidin düzgün çalışıp çalışmadığını anlamak için yapılan testtir.
  • Antikor Testi: Bazı guatr türlerinde ortaya çıkan antikor türlerinin kanda tespiti için yapılır.
  • Tiroid Ultrasonu: Guatr’ın boyutu ve nodülleri olup olmadığı ile ilgili ultrasondan elde edilen görüntüden faydalanılır.
  • Biyopsi: Nodül olduğu durumlarda, nodülün kötü huylu olup olmadığı ile ilgili bilgi almak için, nodülden hücre ve doku örneği alınarak laboratuvarda incelenmesi gerekir. Tiroid bezinde var olan nodüller eğer büyükse bu durumda tiroid biyopsisi de yapılmaktadır.
  • MR veya BT taraması: Guatrın büyüklüğünü ve yayılımını ölçmek için başvurulan yöntemdir. Ancak bu yönteme genelde guatr çok büyümüşse ve yayılım göstermişse başvurulur.



Guatr Tedavisi ve Ameliyatı

Tiroidin ne kadar büyüdüğü, hangi nedenden büyüdüğü ve belirtilerine göre bir tedavi süreci başlatılır. Bu noktada guatr tedavisi için önünüzde iki seçenek mevcuttur, biri ilaçla tedavi diğeri ise guatr ameliyatıdır.

İlaçla Guatr Tedavisi

Hasta guatr tedavi sürecine ilaç tedavisi ile devam edecekse eğer, yine guatrın türü bu noktada önem arz etmektedir. Eğer hastada tiroid çok aktif değilse ise yani hipotiroidizm var ise ya da tiroid bezleri çok aktifse yani hipertiroidizm varsa farklı ilaç türleri kullanılmaktadır.

Guatr Ameliyatı

Guatr ameliyatı, boynun ön kısmına ortalama 5-6 cm uzunluğunda yatay bir kesi atılarak yapılır. Ameliyat süresi ortalama 90-120 dk sürmektedir.

Tiroid bezinin damarları bağlanıp çıkartılır, ameliyat esnasında guatrın yayılması ve büyüklüğüne bağlı olarak ya da kötü huylu olma şüphesine bağlı olarak tiroid bezinin tamamı ya da büyük bir kısmı çıkartılır. Bu ameliyatta ki en önemli nokta, ses çıkarma fonksiyonlarına sahip sinir hücrelerinin ve paratiroid bezlerinin özenle korunmasıdır.

Ameliyat sonrasında hastaların 1 gün hastanede kalmaları gerekmektedir. Tiroid ameliyatı sonrası iyileşme çok hızlı gelişir. Ortalama 1 hafta içinde hastalar kaldıkları yerden gündelik yaşantılarına devam edebilirler.

Guatr Ameliyatı Fiyatları

Guatr ameliyatı fiyatları, tedavi sürecinizi yöneten uzman hekim ve bağlı olduğu kuruluşla ilgili olarak değişkenlik gösterebilir. Bu konuyu hekiminizle görüşmeniz daha faydalı olacaktır.

Op. Dr. Abdurrahman Akay, Kayseri guatr ameliyatı alanında uzman ve deneyimli bir hekimdir. Konuyla ilgili detaylı bilgi ve muayene randevusu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.