
Göbek Fıtığı Nedir ve Neden Oluşur ?
Fıtık rahatsızlığı, bir dokunun bir yırtık, delik ya da boşluktan diğer bir dokunun içine doğru kaçması anlamına gelir. Göbek fıtığı ise karın duvarındaki bir zayıflık sonucu göbek bölgesinden çıkan iç organların, genellikle bağırsakların, cildin altına doğru itilmesiyle oluşan bir sağlık sorunudur. Tıbbi literatürde umblikal herni olarak adlandırılan bu durum, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir ve tedavi edilmediğinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Göbek fıtığı, karın duvarındaki zayıf bir noktadan iç organların veya dokuların dışarı çıkması olarak tanımlanır. Göbek bölgesindeki bu zayıflık, genellikle doğuştan gelir ancak zamanla ortaya çıkan çeşitli faktörler nedeniyle de gelişebilir. Bebeklerde göbek fıtığı doğumdan sonra ki birkaç gün içinde düşen göbek bağı sonrasında kapanması beklenen bölgenin kapanmamasından kaynaklanır.
Yetişkinlerde görülen göbek fıtığı sebepleri ise daha fazladır. Karnın içinde ki basıncın şiddetli bir şekilde artması göbek fıtığı sebeplerinden bir tanesidir. Fazla ıkınma, aşırı kilo, oturup kalkarken hızlı hareket etme ve dikkatsizlik, ağır yük kaldırırken merkez kaslara aşırı yüklenme, siroz hastalığı, tedavi edilmeyen kabızlık, prostat ve hamilelik dönemi göbek fıtığı riskini arttıran durumlardır. Fıtık, göbek bölgesinde belirgin bir şişlik veya yumru şeklinde kendini gösterir. Bu şişlik genellikle fiziksel aktiviteyle, öksürükle veya kasılma ile belirginleşir ve dinlenme durumunda azalabilir.
Göbek Fıtığı Belirtileri
Göbek fıtığının başlıca belirtisi, göbek bölgesinde fark edilen bir şişlik veya yumrudur. Bu şişlik bazen ağrı, rahatsızlık veya basınç hissiyle birlikte olabilir. Bebeklerde bu durum doğumu takip eden birkaç günlük süre içinde fark edilebilirken, yetişkinler de daha geç fark edilebilir hale gelir. Göbek bölgesinde oluşan bir şişlik ve bu şişliğin büyümesi, fiziksel aktiviteler sırasında veya öksürük gibi karın bölgesini zorlayan durumlarda artan rahatsızlık hissi, oluşan şişlik ve çevresinde ki ağrı hissi göbek fıtığı belirtileridir.
Göbek Fıtığı Tanısı Nasıl Koyulur
Tanı genellikle fiziksel muayene ile konulur. Doktor, göbek bölgesindeki şişliğin varlığını değerlendirir ve gerekirse ultrason gibi görüntüleme yöntemleri kullanarak iç organların durumu hakkında daha fazla bilgi edinir.
Göbek Fıtığı Tedavisi
Göbek fıtığının tedavi yöntemleri genellikle fıtığın büyüklüğüne, semptomlara, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Çocuklarda ve yetişkinlerde göbek fıtığı tedavisi için başvurulan yöntemler farklıdır.
Çocuklarda Göbek Fıtığı Tedavisi
Çocuklarda görülen göbek fıtığı genellikle doğumdan sonra ki birkaç gün içinde gelişir. Fıtığın, çocuk 5 yaşına gelene kadar tamamen iyileşmesi beklenir. Bu süreçte alanında uzman hekimlerce, kontrollü bir şekilde fıtıklaşan bölge içeri kontrollü bir şekilde itilebilir ve yerine yerleşmesi sağlanabilir. Uzman doktorlar tarafından yapılmaz ise fıtıklaşan doku karın boşluğunda sıkışabilir ve dokunun hasar görmesi ve dokuda kan dolaşımı problemleri oluşması gibi daha ciddi problemlere yol açabilir. Böyle bir durumda cerrahi müdahale gerekebilir. Çocuklarda ki fıtık oluşumunda cerrahi müdahale gerektiren diğer durumlar ise çocuk 5 yaşına gelmesine rağmen iyileşme göstermemesi ve fıtık çapının 1 cm’yi geçmesidir.
Yetişkinlerde Göbek Fıtığı Tedavisi
Yetişkinlerde oluşan göbek fıtığında komplikasyon riski bebeklere nazaran daha yüksek olduğundan cerrahi müdahale en çok başvurulan yöntemdir. Yetişkinlerde göbek fıtığı görüldüğünde, fıtıklaşmış dokunun sıkışmasını, bu dokuya kan gitmemesi veya kan gitmesinin yavaşlayıp azalması durumları tehlikelidir ve engellenmelidir.
Bu gibi durumların yaşanmaması ve hayati tehlike oluşturabilecek bir enfeksiyon oluşmaması için fıtıklı bölge cerrahi bir müdahale ile yerine itilir. Cerrahi müdahale göbek deliği yakınına atılan bir kesi ile laporoskopik olarak gerçekleşir. Göbek fıtığı ameliyatı ortalama 30 dk sürer. Genel anestezi altında yapılır ve karın duvarında ki delik dikilerek kapatılır. Cerrahi operasyon sonrasında korse kullanılması gerekli görülebilir.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Oldukça basit olan göbek fıtığı ameliyatı sonrası hem bebeklerde hem de yetişkinlerde hızlıca iyileşme görülür. Ameliyat sonrasında gündelik hayata birkaç gün içerisinde dönülebilir. Ancak nadiren görülse de bazı durumlarda diğer tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi beklenmedik komplikasyonlar gelişebilir. Dikişin bulunduğu bölge de enfeksiyon oluşumu, dikiş bölgesinde kanama gibi durumlar oluşabileceğinden ameliyat sonrası iyileşme süreci önemli bir süreçtir. Ortalama 10 gün dikkat edilmesi hem çocuklar hem de yetişkinler için gereklidir.
Kayseri Göbek Fıtığı Ameliyatı ve Ameliyat Ücreti
Göbek fıtığı ameliyat ücreti, tanıyı koyan ve tedaviyi gerçekleştirecek olan doktorunuz ve doktorunuzun bağlı olduğu kurum kaynaklı değişkenlik gösterebilir. Öncelikle bağlı olduğunuz sigorta kurumuna sonrasında doktorunuzun bağlı olduğu hastane ve doktorunuza danışarak detaylı bilgi edinebilirsiniz. Kayseri’de göbek fıtığı ameliyatı konusunda uzmanlaşmış Op. Dr. Abdurrahman Akay hem Kayseri hem de çevre illerden (Nevşehir, Niğde, Yozgat, Sivas, Aksaray, Konya) kendisine başvuran çok sayıda hastanın iyileşmesine vesile olmuştur. Detaylı bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.