
Makat Çatlağı ( Anal Fissür ) Nedir ?
Anüs bölgesi, sinirlerin yoğunluğu ve bölgede ki derinin inceliği sebebiyle hassas bir yapıdadır. Uzun süreli kabızlık şikayetleri, ishal, doğum gibi fazla ıkınmaya bağlı olarak makat çatlağı (anal fissür) gelişebilir. Rektumun (anal kanal) bitiş kısmından başlayan ve hassas deri bölgesine kadar ulaşan bu çatlaklar ağrı, hassasiyet, yanma ve kanamaya dahi sebep olabilmektedir. Bu çatlak ve yırtıklar, sanılanın aksine günümüzde pek çok kişide görülmektedir.
Makat Çatlağı (Anal Fissür) Belirtileri Nelerdir ?
Belirgin birkaç özelliği olan, makat çatlağı (anal fissür) belirtileri bu problemle karşı karşıya olan hemen herkes için aynıdır. Yırtılma veya cam çıkarma hissiyle dışkılama, dışkılama güçlüğü, makatta ağrı ve şişlik, iç çamaşırında kanama ve sızıntı lekelenmesi, yırtılma bölgesinde kaşıntı ve yanma belirtiler arasındadır. Bu belirtiler, makat çatlağını işaret etse de aynı zamanda bu belirtiler başka hastalıkların belirtisi de olabilir. Makat apsesi, makat siğili, hemoroid (basur), makat sarkması ve makat kanseri bu hastalıklar arasında sayılır. Bu belirtileri gördüğünüzde, alanında uzman bir doktora başvurup, klinik ortamda yapılacak muayene ve testlerle kesin tanının konulması en doğru seçenektir.
Makat Çatlağı (Anal Fissür) Nedenleri Nelerdir ?
Makat çatlağı nedenleri arasında düzensiz yaşama bağlı uzun süren kabızlık, crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları, doğum veya hamilelik gibi doğal sebepler veya genetik nedenler sayılabilir. Ancak nadiren de olsa herhangi bir sebep olmaksızın da makat çatlağı görülen hastalar mevcuttur. Makat çatlağı problemi yaşayan hastaların bir çoğunun kısa süre öncesinde dışkılama güçlüğü yaşadığı belirlenmiştir. Tuvalet ihtiyacı hissedilse dahi ertelemek, sıvı tüketiminin azlığı ya da su yerine geçmeyen çay ve kahve tüketimi, günlük yeme alışkanlığına lifli gıdaların yeterince eklenmemesi, dışkının kalın bağırsak içinde daha uzun süre kalmasına ve daha fazla sertleşmesine neden olur. Bazen de kolonoskopi işlemi, lavman yapılması ve rektal termometre uygulanması da bu bölgede travmaya sebep olabilir ve bu işlemler öncesinde ve sonrasında bu durumu engelleyici ve sonrasında tedavi edici pomadlar veya kremler önerilebilir.
Makat Çatlağı (Anal Fissür) Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Erken evrede tanısı konulursa makat çatlağı (anal fissür) tedavisi daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilir. Erken tanıda herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın iyileştirilebilir. Hastalığın en acılı ve akut ateşli dönemlerinde sıcak suya oturma ve anestetik kremlerle müdahale edilmesi gerekebilir. Sonrasında ise sorunun kökenine inilir ve kabızlığın giderilmesi ve bağırsak düzeninin sağlanması gereklidir. Uzman doktor tarafından diyet önerisinde bulunulabilir.
Ancak bazı durumlarda bu yöntemler işe yaramazsa, sürekli tekrar eder ve hastalık kronik bir hal alırsa cerrahi müdahale gerekir. Sıklıkla tercih edilen, internal sfinkteroktomi makat iç kasını gevşetmek için bu kasların kesilip gevşetilmesine verilen isimdir. Bu uygulama sonrasında hastalar ortalama 48 saat içinde günlük yaşantılarına dönebilmektedirler.
Bu yönteme ek olarak bölgede ki basıncı azaltmaya yardımcı merhemler destek tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir. Bir diğer tedavi yöntemi ise son dönemlerde sıkça tercih edilen botoks enjeksiyonu da uygun şartları sağlayan hastalara uygulanabilmektedir. Makat çatlağı (anal fissür) hastalığı diğer anal hastalıklar gibidir ve özel bir hastalıktır bu durumda uzman bir hekim müdahalesi gerektirmektedir.
Alanında uzman Op. Dr. Abdurrahman Akay sadece Kayseri içinde değil Nevşehir, Niğde, Sivas ve diğer çevre illerce de makat çatlağı tedavisi alanında başta gelen doktorlar arasındadır. Başarıyla uyguladığı makat çatlağı tedavisi sonrası pek çok hastamız, sağlığına kavuşmuş ve günlük yaşamına devam etmiştir.