
Safra kesesi, karaciğerin hemen altında bulunan küçük keseciklerdir. Bu keseciklerin en önemli görevi, sindirim sistemine giren yağları parçalayacak olan safrayı depolamaktır. Bu safra, karaciğer tarafından üretilmektedir. Üretilen safra, safra kesesinde depolanır ve sindirim sistemine yağ girdiğinde 12 parmak kalın bağırsağa yönlendirilerek, yağın parçalanması sağlanır. Yaptığı iş bu kadar önemli olan safra kesesi oldukça hassas bir organdır. Sayılabilecek pek çok nedene bağlı olarak, safra kesesinde bir takım hastalıklar oluşabilir. Çok önemli bir organ olmasına rağmen, hastalık görülmesi ve alınmasının elzem olduğu durumlarda, ameliyatla alınabilir ve alındıktan sonra hastalar normal yaşantılarını sürdürebilirler.
Safra Kesesi Ameliyatları
Safra kesesi ameliyatları doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda yapılması elzem ameliyatlardır. Bu ameliyat genelde laparoskopik kolesistektomi yöntemi ile yapılır. Bu ameliyatların genel sebebi ise safranın, kolesterol oranına doymuş olması ve kristalleşmesidir. Kristalleşen safra taşları, safra kesesinden atılamaz ve safra kesesi kendini yeteri kadar boşaltamazsa, vücutta şiddetli sancıya ve hastalarda hayat kalitesini düşüren hazımsızlık, şişkinlik, bulantı gibi şikayetlere sebep olur. Hatta bu taşlar pankreas kanallarını tıkayarak pankreas iltihabına sebep olabilir. Bu durumlarda ameliyat doktorunuz tarafından önerilir. Kullanılacak en iyi yöntem ise yine doktorunuz tarafından size bildirilecektir. Safra kesesi ameliyatları 2 çeşit yapılabilmektedir;
Laparoskopik Safra Kesesi Ameliyatı
Bu işlem, büyük tek bir kesi yerine birkaç küçük kesi atılarak, safra kesesinin alınması işlemidir. Bu prosedürde ameliyat, lapasroskop denilen ucunda kamera bulunan ince uzun tüplerle gerçekleşir. Ameliyatı gerçekleştiren cerrah, bu kamera sayesinde ekrana yansıyan görüntüyü izleyerek işlemi gerçekleştirir. Bu yöntem ortalama 45 dk sürer ve büyük bir kesi olmadığı için ameliyat sonrası iyileşme daha hızlı gerçekleşir.
Geleneksel (Açık) Safra Kesesi Ameliyatı
Açık safra kesesi ameliyatı yönteminde, hasta karnının sağ üst tarafına 10-15 cm uzunluğunda tek bir kesi atılarak yapılan, safra kesesini çıkarma işlemidir. Bu işlemin tamamlanması ortalama 1-2 saat sürer. Bu işlem sonrasında hasta, 5-6 gün kadar hastanede kalabilir ve hastanın tam iyileşme süreci 6-8 hafta sürebilir.
Safra Kesesi Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır
Safra kesesi ameliyatı, safra kesesi taşı kaynaklı, bulantı, kusma, ateş ve karın bölgesinde kolik sancı durumlarında, karın ve sırta vuran ağrı ile birlikte iyileşmeyen enfeksiyon gibi kesenin büzüşmesine sebebiyle ameliyat yapılabilir.
Safra Kesesi Taşı
Safra kesesi hastalıklarının ve ameliyatlarının en sık rastlanılan sebebi safra kesesi taşı ve sebep olduğu semptomlardır. Safra kesesi taşına sebep olan en önemli sebep, depolanan safranın bilirübin ve kolesterol’e doymuş olmasındandır.
Safra kesesi taşları çoğu zaman zararsızlardır, hatta günümüzde her 5 kişiden birinde çamurlaşma ve safra taşı görülmektedir. Bu taşlar oluştuktan sonra, safra sistemi boyunca dışarı atılır ve atılamayan safra taşları safra kesesinde kalır. Bu taşlar genelde belirti göstermezler, ancak yaygın belirtilerinin arasında aşağıda ki belirtiler yer almaktadır;
- Şişkinlik
- Hazımsızlık
- Karnın sağ üstünde şiddetli bir sancı
- Mide bulantısı
Safra Kesesi İltihabı
Safra kesesinin şişip, kızarması ile ortaya çıkan ve safranın kesede birikmesinden kaynaklı, safrayı boşaltan tüpler tıkanır. Bu durum safra kesesi iltihabı sebebidir. Doktorunuz tarafından gerekli tetkikler yapıldıktan sonra, safra kesesi ameliyatı ile safra keseniz alınabilir.
Safra Kesesi Tümörü
Safra kesesinde, safranın akmasına neden olan ve safra duvarında oluşan tümör görüldüğü durumlarda da safra kesesi ameliyatı yapılmaktadır. Bu tümörler çoğunlukla kötü huyludur ve safra kesesi kanseri belirtisidir. Ancak erken tanı, her kanser türünde olduğu gibi safra kesesi kanserinde de hayati önem arz etmektedir.
Kayseri Safra Kesesi Ameliyat Fiyatları Nedir ?
Safra kesesinde problem olan tüm hastaların sorduğu bu soru için öncelikle doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
Kayseri’de safra kesesi ameliyatı alanında, Op. Dr. Abdurrahman Akay özellikle Obezite ve endoskopik cerrahisinde ki 15 yılı geçkin deneyimi ve uzmanlığı ile siz değerli hastalarımız için en doğru seçenek olacaktır. Sadece Kayseri içi değil, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Sivas ve diğer çevre illerden de bizi tercih ederek sağlığına ivedilikle kavuşan pek çok hastamız mevcuttur.